Om oss

Kort historik
Norrbyskären är en samling öar som ligger i Bottenviken, ca 40 km söder om Umeå. Under senare delen av 1800-talet påbörjades uppförandet av norra Europas största sågverk. Frans Kempe ville skapa ett unikt idealsamhälle med stadsmiljö. En herrgård, kyrka, skola mm. samt för dåtiden mycket moderna arbetarbostäder i trä och tegel byggdes upp under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kasper Sahlin, sedermera Stockholms stadsarkitekt, var arkitekten bakom byggnaderna. Sågverket lades ned på 1950-talet och nu är de vackra husen privata sommarbostäder.

Norrbyskärs museum, som är en del av sågverksbyggnaden, inrymmer industrihistoria och arbetarnas/familjernas historia i en unik historisk utställning i ena delen av byggnaden. I den andra delen ligger vår vackra konsthall med sina stora välvda fönster mot vattnet och grönskan. Under de senaste 15 åren har Norrbyskärs museum arrangerat konstutställningar och visat konst av alltifrån etablerade konstnärer till amatörer, såväl lokala som nationella. I konsthallen ges även sommartid kulturaftnar med konserter, teater och performance.

Norrbyskärs konstförening
För att fortsätta och utveckla arbetet med konstutställningarna under sommarsäsongen bildades Norrbyskärs konstförening 2015.

Vernissagefest 2015

Vernissagefest för utställningen ”Fria linjer” 2015

Föreningens ambition är att främja och utveckla intresset för konst för Norrbyskärsbor och andra intresserade. Norrbyskär är en av Umeå kommuns största turistattraktioner, vilket gör att museet har många besökare. Konstföreningen har ansökt och fått medlemskap i SKR (Sveriges Konstföreningars Riksförbund) för att ge konstnärer möjlighet att söka utställningsersättning. Vi arrangerar utställningar endast sommartid.

Styrelse 2018-19:
Siv Hällgren – ordförande
Carin Pilebro – kassör
Margareta Wolf-Watz – sekreterare
Ledamöter – Viktoria Marklund, Eva Lundmark
Suppleanter – Roger Karlsson, Anders Pilebro

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s